On-Page SEO

Google Search Console ile Anahtar Kelime Analizi Nasıl Yapılır?

google search console ile anahtar kelime analizi

Anahtar kelime veya bir diğer adıyla odak anahtar kelime sayfanızdaki veya yayınınızdaki içeriği en iyi tanımlayan bir kelimedir. İnsanlar bu anahtar kelimeleri Google’da veya diğer arama motorlarında aradığında, o sayfayı SERP yani arama sonuçlarında bulmaktadır. Bu yazımda sizlere Google Search Console ile anahtar kelime analizi nasıl yapılır bunu göstereceğim.

Infinite Scroll ve Pagination hakkında bilgi almak için Infinite Scroll vs Pagination Hangisi Tercih Edilmeli? adlı içeriğe göz atabilirsiniz.

Google Search Console Nedir?

Google Search Console, Google tarafından çıkarılan bir web analiz aracıdır. Google Search Console sayesinde web sitenizin trafiğini gün gün inceleyebilir, sitenizde bulunan hataları tespit edebilir, kullanıcıların sitenize hangi cihazdan geldiğini ve bunun gibi daha birçok şeyi analiz edebilirsiniz.

Google Seach Console Nasıl Kullanılır?

  • Google Search Console kullanmadan önce ilk olarak sitenin sahibi olduğunuzu doğrulamanız gerekmektedir.
  • Dizin kapsamı raporu adlı kısımda Google’ın hangi sayfaları arama sonuçlarında göstediğine hangilerini göstermediğine ulaşabilir, hataları düzeltebilirsiniz.
  • Deneyim kısmında ise kullanıcıların sitenizde geçirdiği deneyimleri analiz edebilirsiniz.
  • Performans kısmında ise sitenizin trafiğini ay,hafta,gün olarak analiz edebilirsiniz.
  • URL denetimi kısmında ise sitenizde bulunan sayfaları tek tek inceleyip analiz edebilirsiniz.

Search Console’un nasıl kullanıldığını temel olarak öğrendiğimize göre şimdi Google Search Console ile anahtar kelime analizi nasıl yapılır inceleyebiliriz.

Google Search Console ile Potansiyel Anahtar Kelimeler Nasıl Bulunur?

  • İlk olarak Google Search Console giriş yapın.
  • Daha sonra sol kısımda bulunan “Performans” seçeneğine tıklayın.
google search console analiz
  • Performans kısmına tıkladıktan sonra “+Yeni sekmesine tıklayın” ve “Sayfa” seçeneğine tıklayın.
google search console analiz yapma
  • Daha sonra analiz etmek istediğiniz sayfayı ilgili alana girin.
google search console sayfa analizi
  • URL’yi girip uygula butonuna tıkladıktan sonra en altta karşınıza “En çok yapılan sorgular” adlı bir kısım çıkacaktır. Burada hangi anahtar kelimelerden trafik aldığınız gözükmektedir. Bu kelimeleri tek tek inceleyerek içeriğinizde bulunup bulunmadığını gözlemleyebilirsiniz. Eğer trafik aldığınız bir anahtar kelime içeriğinizde bulunmuyorsa, bu kelimeyi içeriğinize eklemeyi düşünebilirsiniz.
search console kelime analizi

Anahtar Kelime Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Sitenizde bulunan içeriklere anahtar kelimeler ekleyerek sıralamanızı iyileştirebilirsiniz. Fakat Google search console ile anahtar kelime analizi yaparken dikkat etmeniz gereken birçok unsur var. Anahtar kelime kullanımını çok fazla aşıp keyword cannibalization yani anahtar kelime yamyamlığı yapmamaya önem göstermelisiniz. Bununla birlikte kullancağınız anahtar kelimenin içerikle alakalı olup olmadığını analiz etmeli, sitenizle alakası olmayan bir anahtar kelimeyi kullanmamalısınız.

Uzun Kuyruklu Anahtar Kelime Kullanmanın Avantajları adlı bir başka içeriğimi inceleyebilirsiniz!

Google Search Console Hakkında Merak Edilenler

Google Search Console ne işe yarar?

Search Console, sitenizin nerelerde yer aldığını izlemenize, siteniz hakkında analizler yapmanıza, sitenize günlük kaç kullanıcının tıkladığını görebilmenize yarayan bir webmaster aracıdır.

Sayfalarımın Google’da görünmesi için ne yapmalıyım?

Search Console “URL Denetimi” kısmından ilgili sayfayı taratıp daha sonra bu sayfanın dizine eklenmesi için talep oluşturabilirsiniz.

Author

Mehmet Atakan

Mehmet Atakan Kalyoncuoglu is an SEO Consultant with a passion for helping businesses succeed online. With a keen eye for detail and a deep understanding of search engine algorithms, he has helped numerous clients achieve top rankings in search results and drive more traffic to their websites.

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir